.

DÜZMAHALLE

Yorumsuz...

Haber

DUYURU


...
Sayfamızla ilgili yorumları bekliyoruz!...
...
Sayfamız her geçen gün daha güzel oluyor.!...
...
Düzmahalle ile ilgili fotoğraf ve yazı bekliyoruz!...

YEMEKLER :

PANCAR (KARA LAHANA) ÇORBASI :
Malzeme: 1 bağ pancar, 1 baş soğan ,1 tane acı biber, 2 kaşık yağ, yeterli kadar tuz

Yapılışı: Pancar temizlenip yıkanır.İnce ince doğranır.Bir tencerede yağ eritilir.İncecik doğranmış soğanlar bu yağda pembeleşinceye kadar kavrulur.Üzerine malzemenin miktarına göre su ilave edilir.Pancarın yeşil rengini koruması için kaynayan suya önce tuz atılır.Sonra doğranmış pancar ile önceden haşlanmış fasulye katılır.(Fasulye yerine mevsimine göre ve ailenin ekonomik durumuna göre mısır yarması,bulgur,pirinçte katılabilir.)Birlikte epeyce kaynadıktan sonra elenmiş mısır unu bir elle kaynayan yemeğin içine azar azar dökülür.Diğer elle tahta kaşıkla topaklanmaması için devamlı karıştırılır.Yemek ocaktan indirilmeye yakın bir parça biber ilave edilir.Arzuya göre iç yağı bir tavada yakılarak yemeğin üzerine gezdirilir.Daha sonra servis yapılır.
MISIR ÇORBASI :

Malzeme: 1 kg kırma beyaz mısır, 1 litre ayran ,1 çorba kaşığı nane
Yapılışı:Akşamdan suya bırakılan kırma mısır sabahleyin haşlanır.Bir tencereye su konularak kaynatılır.Hazırlanan malzemeler kaynayan suya katılır.Piştikten sonra dinlemeye bırakılır.Ayrı bir kapta hazırlanan ayranın içine pişmiş kırma mısır konulur.Servis yapılacağı sırada yağ eritilerek yemeğin üzerine dökülür.Nane ve tuz ilave edilir.
PANCAR(KARA LAHANA)SARMASI :

Malzeme: 2 bağ pancar,½ kg kıyma, 4 baş orta büyüklükte soğan ,1 çağ bardağı pirinç, yağ,tuz,karabiber,maydanoz
Yapılışı: Pancar saplarından ayrılır.Temizlendikten sonra kaynayan suya konularak hafif diri kalacak şekilde haşlanır.Bir süzgeçte süzülür.Soğuk suda bekletilir.Hafif sıkılarak bir kaba alınır.Ayrı bir kapta kıyma,rendelenmiş soğan,yıkanmış pirinç,saçlı,tuz,karabiber ve kıyılmış maydanoz biraz su ile yoğrulur.Pancarın damarlı taraflı içe gelecek şekilde hazırlanan iç arasına konulur.Çok sıkı olmamak kaydı ile normal bir şekilde küçük olarak sarılır.Bir tencereye düzgün olarak dizilir.Üzerini kapatacak kadar su ilave edilir.(Kaynar su tercih edilir)Üzerine sarmayı bastırmak için kapağı örtülüp kaynamaya bırakılır.Önce harlı sonra kısık ateşte pişirilir.
PANCAR(KARA LAHANA)DİBLESİ :

Malzeme: 2 bağ pancar, 4 baş orta büyüklükte soğan, 1 su bardağı pirinç (veya bulgur) sıvı yağ,tuz,karabiber

Yapılışı: Pancar temizleyip yıkanır.İnce ince kıyılır.Kaynamış suyun içine rengi kararmasın diye hemen tuz ilave edilir.Pancar kaynayan suya atılır.Bir taşım kaynadıktan sonra pirinç konulur.Pancar ve pirinç birlikte yumuşayıncaya kadar kaynatılır.Ocaktan alınarak süzülür.Topraklanmaması için devamlı karıştırılır.Soğumaya bırakılır.Diğer taraftan,arzuya göre tereyağı yada sıvı yağ tencereye konulur.İncecik doğranmış bol soğanla hafif pembeleşinceye kadar kavrulur.Haşlanan pancarlar acı biber de ilave edilerek karıştıralarak pişirilir.
PANCAR DÖŞEMESİ :
Malzeme : Pancar (kara lahana 2 bağ) ,soğan (2 adet), pirinç veya bulgur (1 çay bardağı) ,kıyma yada kemikli et (250 gram), salça (1 yemek kaşığı), tereyağı (1 yemek kaşığı) ,sıvıyağ (1 fincan) , acı biber, (1-2 adet) tuz

Yapılışı : Pancarlar ayıklanıp, yıkanır. İnce olarak doğranır. Kaynar suya atılarak 2-3 dk. haşlanır. Süzgece alınır. Soğanlar ince doğranır. Kıyma ile kavrulur. Yağ ve salça ilave edilir. Haşlanmış pancarlar bu karışımla 2-3 defa karıştırılarak üzerine sıcak su konulup harlı ateşte pişmeye bırakılır. İçine ayıklanıp yıkanmış pirinç yada bulgur ve acı biber ilave edilerek yeterince pişirilir.
KURU YUFKA BÖREĞİ :
Malzeme: Kuru yufka ( Ordu Yöresinde Yapılan), 9 adet,sıvıyağ (1 çay bardağı),peynir (300 gr) yada patates (haşlanmış ) ,maydanoz ½ demet

Yapılışı : Kuru yufkalar hafif tuzlu suda ıslatılır. Teflon tavaya sıvıyağ konur, üstüne 3 kat yufka döşenir. Üçüncü katın ortasına peynir (haşlanmış patates ) ve maydanoz karışımından yapılan harç konulur. Kısık ateşte alt üst edilerek kızartılır. Sıcak olarak servis yapılır.Not : Kuru yufka böreği yörede genellikle peynir ve çökelekle yapılır. Ancak, istenirse kıymalı, patatesli, ıspanaklı v.s. iç konularak yapılabilir.
MISIR YARMALI AŞ SARMASI :
Malzeme:Kara lahana (pancar) 3 bağ,mısır yarması (1 su bardağı),bulgur (½ su bardağı) soğan (4 adet),salça (1 yemek kaşığı),tereyağı (1 çay bardağı)sıvıyağ 2 yemek kaşığı,maydanoz 1 bağ yoğurt (süzme) 1 kase,sarımsak 4-5 diş, tuz-kırmızı biber 12.nane ,patates 1-2 adet
Yapılışı : Pancar saplarından ayrılır. Kaynayan suda hafif diri kalacak şekilde haşlanır. Soğuk suya alınıp, süzgeçte süzülür. Mısır yarması ılık suda ıslatılır. Soğanlar ince ince kıyılır. Yağ ve salça ile hafif pembeleşinceye kadar kavrulur. Ayıklanıp yıkanmış bulgur ve mısır yarması ilave edilir. Tuz konulur. 1 bardak sıcak su ilave edilip, kısık ateşte pilav gibi çektirilerek pişirilir. Içine maydanoz, ince doğranmış sarımsak ve nane ilave edilip, karıştırılır. Haşlanmış pancarın damarlı tarafı içe gelecek şekilde tabak üzerine serilerek, hazırlanan içten konulur. 2-3 cm eninde küçük küçük sarılır. Tencereye düzgün bir şekilde dizilir. Soğan ve patates dilimleri konulur. Üzerine ağırlık yapması için bir tabak kapatılır. Sıcak su ilave edilir, kalan tereyağ ve sıvıyağ üzerine gezdirilir. Sarımsaklı yoğurt ile servis yapılır. Arzu edilirse üzerine yağda kızdırılmış kırmızı pul biber de konulabilir. Not : (Mısır Yarması) fırında kurutulmuş mısır taneleri değirmende bulgur kalınlığında çekilir.
GALDİRİK KAVURMASI :
Malzeme:Galdirik (taze ve diri olmalıdır1 bağ) yeşil soğan veya kuru soğan (3-4 tane) sıvıyağ (mısır özü, ayçiçeği yağı ½ çay bardağı) maydanoz (taze maydanoz ½ bağ) pul biber yumurta (1 adet)
Yapılışı : Galdirik temizlenip, yıkanır. İnce biçimde doğranır. Tuzlu kaynar suda haşlanır. Üzerinden soğuk su geçirilir. Bir tencereye sıvı yağ konur. Soğan doğranır, pembeleşinceye kadar kavrulur. Pul biber ilave edilir. Kavrulmuş soğan üzerine galdirik boca edilir. Karıştırılarak kavrulur. Kıyılmış maydanoz katılır. Bir kapta çırpılmış yumurta karışıma dökülür. Pul biber serpilerek servis yapılır. NOT : Ordu'da yetişen bir bitkidir. Galdirik saplı, yeşil yapraklı bir bitki olup, çıktığı mevsimler ilkbahar ve yaz aylarıdır. Bu aylarda taze iken toplanır. Sadece gövde kısmı yenilir.
ERİŞTE :
Malzeme : 4 yumurta, buğday unu, su ,tuz
Yapılışı : Malzemelerin hepsi birlikte yoğrularak sert bir hamur haline getirilir. Hamurlar iri iri parçalara ayrılır. Yufka şeklinde açılır. Üzerine buğday unu serpilir. 5-6 yufka bir araya getirilerek şeritler halinde kesilir. Kesilen yufkalar temiz bir bez üzerine serilerek kurmaya bırakılır.Kuruyan yufkalar erişte olarak çorbası yada makarna gibi kızartması yapılarak yenilir.
( Bilgilerin bir kısmı http://www.alankent.org/ ' dan alınarak düzenlenmiştir. )

Hiç yorum yok: