.

DÜZMAHALLE

Yorumsuz...

Haber

DUYURU


...
Sayfamızla ilgili yorumları bekliyoruz!...
...
Sayfamız her geçen gün daha güzel oluyor.!...
...
Düzmahalle ile ilgili fotoğraf ve yazı bekliyoruz!...

DÜZMAHALLE

KÖYÜMÜZ


Düzmahalle, Ordu ili, Kabataş ilçesi, Alankent belediyesine bağlı Kabataş-Alankent yolu üzerinde yer alan su, elektrik, telefon, yol gibi alt yapıları tamamlanmış olan şirin bir köydür.

COĞRAFYA

BİTKİ ÖRTÜSÜ
Köyümüzün etrafı fundalık,ormanlık alanlarla ve fındık ağaçları ile çevrilidir.Akasya, gürgen, meşe, kayın, karaağaç, kavak gibi yaprağını döken ağaç türleri yetişmektedir.Fındık ağaçları çoğu fundalık ve çalılığın yerini almıştır.Küçük boyutlardaki düzensiz çalılıklarda vardır.Köyün üst kısımlarında küçük boyutta korular mevcuttur.İklime bağlı olarak genelde köyün çehresi yeşilliktir.Mısır,patates,fasulye,kapak,buğday,yeşil lahana gibi tarımsal ürünler yetişmekte-dir.Köyün çevresinde fındık bahçelerinde çayırımsı bitkiler yetişmekte olup köylülerin havyanlarının gıda ürünü olarak kullanılmakdırlar.






İKLİM
Orta Karadeniz iklimine benzer.Her mevsim yağış alır.Köyümüzün iklimi karadeniz ve karasal iklimi arasında geçiş temsil eder. Karadeniz kıyılarındaki nem oranı fazla hissedilmez. Hava rüzgarlı olduğu zamanlarda soğuk daha fazla hissedilmektedir. Kışlar soğuk olur. En yağışlı mevsim ilkbahardır. Kışlar sahil kesimlerine göre daha sert geçer.

EKONOMİ

Köyümüzün ekonomisi genel olarak hayvancılığa ve tarıma bağlıdır.Az oranda da arıcılık yapılmaktadır.


TARIM
Fındık, ceviz, kiraz, mısır, fasulye, kabak, yeşil lahana, patates, buğday,marul tarımsal ürünler olarak en çok yetiştirilmektedir.Fındığın ekonomik değeri yüzünden çoğu tarla fındık bahçesine dönüştürülmüştür.Yapılan köydeki çoğu çalışma fındık üretimi, hasatı üzerine yoğunlaştırılmıştır. Tarımın bazı aşamaları ilkel olarak yapılmasına rağmen modern tarım araçları da kullanılmakdır.Köylümüz evlerinin çevresinde bostan ve seralarda kendi tüketimleri için sebze yetiştiriciliği yapılır.Pırasa, sarımsak, marul, ıspanak gibi sebzeler yetiştirilmektedir.



HAYVANCILIK
Hayvancılık olarak büyükbaş hayvancılık daha etkindir.Sığırlar genelde ailelerin süt ve süt ürünleri ihtiyacığını karşılamakta kullanılmaktadır.Son yıllarda süt ve süt ürünleri ( tereyağ, peynir ) ailelerin ekonomik geliri haline gelmiştir.Kilo ile süt, peynir, tereyağ satılmaktadır.
Küçükbaş hayvan olarak koyun yetiştirilmektedir.Ama az sayıda aile koyun bakımı ve yetiştiriciliğiyle uğraşmaktadır.Küçükbaş hayvanlar genel olarak kurbanlık olarak satılmaktadır.
Kümes hayvanı olarak tavuk yetiştiriciliği daha yoğun olarak yapılmaktadır.Yumurtalar genelde ailenin ihtiyaçı için kullanılmaktadır.

SOSYAL YAŞAM

Köy sakinleri arasında ilişkiler bayram, düğün, nişan, cenaze, hastalık gibi durumlarda daha yoğun olarak yaşanmaktadır.Ama son yıllarda televizyonun hayatımıza girmesiyle komşular arası ziyaretler azalmıştır.Bahar ve yaz aylarında işlerin yoğunlaşması ve insan gücü gerektiren işlerin artması imece usulu ( karşılıklı olarak toplu çalışma ) ilişkileri biraz olsun artırmaktadır.Köydeki kadınlar ev ve bahçe işleri ile uğraşmaktadır.Erkekler genelde İstanbul gibi büyük şehirlerde çeşitli sektörlerde çalışmaktadır.Köydeki yaşamı etkin hale getiren kadınlardır.Köy sakinleri minibüslerle çarşamba günleri Alankent 'te kurulan pazara gitmektedir.Bazende cuma günleri de Kabataş 'a pazara gitmektedirler.Yaz aylarında bazı aileler yaylaya gitmektedir.

KÜLTÜR

DİL
Köy sakinlerinin hala günümüze kadar yaşatabildikleri Eski Türkçe'ye has kelimeler hala köylümüzün dilindedir.İşte o kelimelerden bazıları :

Civciv : Cücük
Kümes : Pünnük
Dikkatsiz : Teltük
Bol : Holtak
Kab : Gacak
Alev : Yaloo
Kaburga : Çitoo
Oklava : Okloo
Avlu : Avloo
Mısır : Daru
Anne, Yaşlı kadın : Abu
Kovan : Guvan
Soğan : Suvan
Yığıntı : Höbek
Haşlama et : Yahni
Hafif : Yeynik
Köpek yavrusu : Enük
Kurbağa : Göden
Geçen yıl : Bıldır
Yıkanmak : Cimmek
İçi boş fındık/ceviz : Goruk
Küçük sepet : Gıdık

YAPI







Eski tahta konutların yerini modern betonarma konutlar yer almaktadır.Eski tahta konutlar taş, tahta ve kalas kullanılarak inşa edilirdi.Genel olarak iki kattan oluşurlardı.Alttaki kat taş ve kalaslardan oluşmakta olup hayvanların barınması için yada depo olarak kullanılmaktadır.Bu katın üzerinde sadece tahta ve kalastan yapılan ikinci kat yer almaktadır.Bu katın üzeri de kiremitle örtülürdü.Ayrıca sadece tahta ve kalastan yapılan köylülerin depo olarak kullanmak için inşa ettikleri yerden bir metre yüksekte kalas direkler üzerine tahta ve kalastan binalar ( selentü ) yapılmaktadır.Harman olarak bilinen genelde hayvanların günlük ve kışlık yiyeceklerinin saklandığı taş veya tahta-kalas yapılarda inşa edilmektedir.Köyde günümüzde artık birkaç adet tahta, kalas, taş karışımı ev ve selentü kalmıştır.

SANAT

EL SANATLARI
Köyün kadınları ve genç kızları tarafından ilkel araçlarla birbirinden güzel rengarenk yolluk , dastar ( ince yer kilimi ), kolan (2-3 metre uzunluğunda 5 cm genişliğinde yapılan ip ), yazma oyaları yapılmaktadır.

GİYİM
Köy sakinleri günümüz modern giyinme tarzını kullanmaktadırlar.Yaşlı kadınlar sadece kuşak denen giysilerinin dışından bellerine bağladıkları kumaşları kullanıyorlar.
TÜRKÜ
Köyümüzde en çok bilinen yöresel türkülerimiz dilden dile geçerek söylenmektedir.
...........................................................................
Ordu'nun Dereleri

Ordu'nun dereleri
Aksa yukarı aksa,
Vermem seni ellere
Ordu üstüme kalsa
Sürmelim aman.
Oy Mehmedim Mehmedim,
Sana küsüm demedim,
Beni sana geçmişler,
Vallahi ben demedim.
Sürmelim aman.
Ordunun dereleri,
Kara yosun bağlıyor,
Kalk gidelim sevdiğim,
Annen evde ağlıyor
Sürmelim aman.
............................................................................
Akkuş'un Gürgenleri
Şu Akkuş'un gürgenleri yıkılmadı mı
Yar üstüne yar sevmeye sıkılmadın mı
Alçaklardan götüründe benim salımı
Kimselerde bilmesin garip halımı
At belinden tabancayı dağlar inlesin
Yat kolumun üstünede canım dinlensin
Alçaklara karlar yağmış üşümedin mi
Kız sen bu işin sonunu düşünmedin mi

EĞİTİM

Ekonomik şartların zorlaşması, tarım ve hayvancılığın önemini yitirmesi( Eskiden tarım ve hayvancılıkla uğraşarak insanlar iyi gelirler elde edebiliyordu ve hizmet sektörü gibi alanlarda çalışmaya gerek yoktu.Ama günümüzde hizmet sektöründe gelir sağlanmaktadır.Hizmet sektöründe yer almak için yüksek yada orta öğretimden mezun olmak gerekmektedir.) ve zorunlu eğitim uygulamaları köylünün eğitime ve öğretime verdiği önemi artmıştır.Kız ve erkek çocuklar Şehit Ünal Aktaş İlköğretim ( Köyümüz sakini olan Ünal Aktaş şehit edilmesi üzerine anısına Çukurcak İlkokulunun adı değiştirilerek bu günkü adını almıştır.) okulunda ilk öğretim birinci kademeyi tamamlamaktalar.İkinci kademe için Alankent İlköğretim okuluna taşımalı olarak gitmektedirler.Ortaöğretimi ise Alankent Çok Programlı Lisesi'ne yada Kabataş Çok Programlı Lisesi'ne giderek tamamlamakdırlar.Yüksek öğretimde okumakta olan gençlerin sayısı her geçen gün artmaktadır.

YEMEKLER :

PANCAR (KARA LAHANA) ÇORBASI :
Malzeme: 1 bağ pancar, 1 baş soğan ,1 tane acı biber, 2 kaşık yağ, yeterli kadar tuz

Yapılışı: Pancar temizlenip yıkanır.İnce ince doğranır.Bir tencerede yağ eritilir.İncecik doğranmış soğanlar bu yağda pembeleşinceye kadar kavrulur.Üzerine malzemenin miktarına göre su ilave edilir.Pancarın yeşil rengini koruması için kaynayan suya önce tuz atılır.Sonra doğranmış pancar ile önceden haşlanmış fasulye katılır.(Fasulye yerine mevsimine göre ve ailenin ekonomik durumuna göre mısır yarması,bulgur,pirinçte katılabilir.)Birlikte epeyce kaynadıktan sonra elenmiş mısır unu bir elle kaynayan yemeğin içine azar azar dökülür.Diğer elle tahta kaşıkla topaklanmaması için devamlı karıştırılır.Yemek ocaktan indirilmeye yakın bir parça biber ilave edilir.Arzuya göre iç yağı bir tavada yakılarak yemeğin üzerine gezdirilir.Daha sonra servis yapılır.
MISIR ÇORBASI :

Malzeme: 1 kg kırma beyaz mısır, 1 litre ayran ,1 çorba kaşığı nane
Yapılışı:Akşamdan suya bırakılan kırma mısır sabahleyin haşlanır.Bir tencereye su konularak kaynatılır.Hazırlanan malzemeler kaynayan suya katılır.Piştikten sonra dinlemeye bırakılır.Ayrı bir kapta hazırlanan ayranın içine pişmiş kırma mısır konulur.Servis yapılacağı sırada yağ eritilerek yemeğin üzerine dökülür.Nane ve tuz ilave edilir.
PANCAR(KARA LAHANA)SARMASI :

Malzeme: 2 bağ pancar,½ kg kıyma, 4 baş orta büyüklükte soğan ,1 çağ bardağı pirinç, yağ,tuz,karabiber,maydanoz
Yapılışı: Pancar saplarından ayrılır.Temizlendikten sonra kaynayan suya konularak hafif diri kalacak şekilde haşlanır.Bir süzgeçte süzülür.Soğuk suda bekletilir.Hafif sıkılarak bir kaba alınır.Ayrı bir kapta kıyma,rendelenmiş soğan,yıkanmış pirinç,saçlı,tuz,karabiber ve kıyılmış maydanoz biraz su ile yoğrulur.Pancarın damarlı taraflı içe gelecek şekilde hazırlanan iç arasına konulur.Çok sıkı olmamak kaydı ile normal bir şekilde küçük olarak sarılır.Bir tencereye düzgün olarak dizilir.Üzerini kapatacak kadar su ilave edilir.(Kaynar su tercih edilir)Üzerine sarmayı bastırmak için kapağı örtülüp kaynamaya bırakılır.Önce harlı sonra kısık ateşte pişirilir.
PANCAR(KARA LAHANA)DİBLESİ :

Malzeme: 2 bağ pancar, 4 baş orta büyüklükte soğan, 1 su bardağı pirinç (veya bulgur) sıvı yağ,tuz,karabiber

Yapılışı: Pancar temizleyip yıkanır.İnce ince kıyılır.Kaynamış suyun içine rengi kararmasın diye hemen tuz ilave edilir.Pancar kaynayan suya atılır.Bir taşım kaynadıktan sonra pirinç konulur.Pancar ve pirinç birlikte yumuşayıncaya kadar kaynatılır.Ocaktan alınarak süzülür.Topraklanmaması için devamlı karıştırılır.Soğumaya bırakılır.Diğer taraftan,arzuya göre tereyağı yada sıvı yağ tencereye konulur.İncecik doğranmış bol soğanla hafif pembeleşinceye kadar kavrulur.Haşlanan pancarlar acı biber de ilave edilerek karıştıralarak pişirilir.
PANCAR DÖŞEMESİ :
Malzeme : Pancar (kara lahana 2 bağ) ,soğan (2 adet), pirinç veya bulgur (1 çay bardağı) ,kıyma yada kemikli et (250 gram), salça (1 yemek kaşığı), tereyağı (1 yemek kaşığı) ,sıvıyağ (1 fincan) , acı biber, (1-2 adet) tuz

Yapılışı : Pancarlar ayıklanıp, yıkanır. İnce olarak doğranır. Kaynar suya atılarak 2-3 dk. haşlanır. Süzgece alınır. Soğanlar ince doğranır. Kıyma ile kavrulur. Yağ ve salça ilave edilir. Haşlanmış pancarlar bu karışımla 2-3 defa karıştırılarak üzerine sıcak su konulup harlı ateşte pişmeye bırakılır. İçine ayıklanıp yıkanmış pirinç yada bulgur ve acı biber ilave edilerek yeterince pişirilir.
KURU YUFKA BÖREĞİ :
Malzeme: Kuru yufka ( Ordu Yöresinde Yapılan), 9 adet,sıvıyağ (1 çay bardağı),peynir (300 gr) yada patates (haşlanmış ) ,maydanoz ½ demet

Yapılışı : Kuru yufkalar hafif tuzlu suda ıslatılır. Teflon tavaya sıvıyağ konur, üstüne 3 kat yufka döşenir. Üçüncü katın ortasına peynir (haşlanmış patates ) ve maydanoz karışımından yapılan harç konulur. Kısık ateşte alt üst edilerek kızartılır. Sıcak olarak servis yapılır.Not : Kuru yufka böreği yörede genellikle peynir ve çökelekle yapılır. Ancak, istenirse kıymalı, patatesli, ıspanaklı v.s. iç konularak yapılabilir.
MISIR YARMALI AŞ SARMASI :
Malzeme:Kara lahana (pancar) 3 bağ,mısır yarması (1 su bardağı),bulgur (½ su bardağı) soğan (4 adet),salça (1 yemek kaşığı),tereyağı (1 çay bardağı)sıvıyağ 2 yemek kaşığı,maydanoz 1 bağ yoğurt (süzme) 1 kase,sarımsak 4-5 diş, tuz-kırmızı biber 12.nane ,patates 1-2 adet
Yapılışı : Pancar saplarından ayrılır. Kaynayan suda hafif diri kalacak şekilde haşlanır. Soğuk suya alınıp, süzgeçte süzülür. Mısır yarması ılık suda ıslatılır. Soğanlar ince ince kıyılır. Yağ ve salça ile hafif pembeleşinceye kadar kavrulur. Ayıklanıp yıkanmış bulgur ve mısır yarması ilave edilir. Tuz konulur. 1 bardak sıcak su ilave edilip, kısık ateşte pilav gibi çektirilerek pişirilir. Içine maydanoz, ince doğranmış sarımsak ve nane ilave edilip, karıştırılır. Haşlanmış pancarın damarlı tarafı içe gelecek şekilde tabak üzerine serilerek, hazırlanan içten konulur. 2-3 cm eninde küçük küçük sarılır. Tencereye düzgün bir şekilde dizilir. Soğan ve patates dilimleri konulur. Üzerine ağırlık yapması için bir tabak kapatılır. Sıcak su ilave edilir, kalan tereyağ ve sıvıyağ üzerine gezdirilir. Sarımsaklı yoğurt ile servis yapılır. Arzu edilirse üzerine yağda kızdırılmış kırmızı pul biber de konulabilir. Not : (Mısır Yarması) fırında kurutulmuş mısır taneleri değirmende bulgur kalınlığında çekilir.
GALDİRİK KAVURMASI :
Malzeme:Galdirik (taze ve diri olmalıdır1 bağ) yeşil soğan veya kuru soğan (3-4 tane) sıvıyağ (mısır özü, ayçiçeği yağı ½ çay bardağı) maydanoz (taze maydanoz ½ bağ) pul biber yumurta (1 adet)
Yapılışı : Galdirik temizlenip, yıkanır. İnce biçimde doğranır. Tuzlu kaynar suda haşlanır. Üzerinden soğuk su geçirilir. Bir tencereye sıvı yağ konur. Soğan doğranır, pembeleşinceye kadar kavrulur. Pul biber ilave edilir. Kavrulmuş soğan üzerine galdirik boca edilir. Karıştırılarak kavrulur. Kıyılmış maydanoz katılır. Bir kapta çırpılmış yumurta karışıma dökülür. Pul biber serpilerek servis yapılır. NOT : Ordu'da yetişen bir bitkidir. Galdirik saplı, yeşil yapraklı bir bitki olup, çıktığı mevsimler ilkbahar ve yaz aylarıdır. Bu aylarda taze iken toplanır. Sadece gövde kısmı yenilir.
ERİŞTE :
Malzeme : 4 yumurta, buğday unu, su ,tuz
Yapılışı : Malzemelerin hepsi birlikte yoğrularak sert bir hamur haline getirilir. Hamurlar iri iri parçalara ayrılır. Yufka şeklinde açılır. Üzerine buğday unu serpilir. 5-6 yufka bir araya getirilerek şeritler halinde kesilir. Kesilen yufkalar temiz bir bez üzerine serilerek kurmaya bırakılır.Kuruyan yufkalar erişte olarak çorbası yada makarna gibi kızartması yapılarak yenilir.
( Bilgilerin bir kısmı http://www.alankent.org/ ' dan alınarak düzenlenmiştir. )